Překlenovací úvěr – stavební spoření

Překlenovací úvěr

Spořitelny se snaží poskytovat co nejvíce produktů a proto se snaží konkurovat i hypotečním bankám. Spořitelny umožňují koupit na dluh, postavit či rekonstruovat nemovitost; vypořádat majetkové podíly i refinancovat staré půjčky.

Na trhu bank a spořitelen se objevují dva zdánlivě stejné výrobky a to úvěry stavebních spořitelen a úvěry ze stavebního spoření. Rozdíl je ale v tom, že pojem úvěry stavebních spořitelen v sobě zahrnuje nejen úvěry ze stavebního spoření, ale i tzv. úvěry překlenovací.

Úvěr ze stavebního spoření, někdy také nazývaný „klasický“ či „řádný“, je produkt spořitelen, spjat se stavebním spořením. Je zde několik podmínek, které musí žadatel o tento produkt splnit. Samozřejmostí je existence stavebního spoření. Přidělení úvěru je omezeno dvouletou čekací lhůtou, uspořená procenta cílové částky a dosažením stanovené výše tzv.. hodnotícího čísla. Tyto podmínky často vytvářejí produkt a množství klientů na něj nedosáhne. Stavební spořitelny proto přišli na trh s překlenovacími úvěry.

Překlenovací úvěry poskytují možnost překlenout dobu, než si bude moci klient získat řádný úvěr. Překlenovací úvěr může být způsob, jak vyřešit potřebu rychle si obstarat peníze. Tak se můžete dostat ik mnohamiliardovým obnosem, a to nejen na vlastní bydlení, ale například i na družstevní byty.

Nesmíte však zapomínat na to že, když úvěr vlastně hned nepotřebujete a máte možnost pár měsíců počkat, vyplatí se počkat na řádný úvěr. A to z toho důvodu, že řádný úvěr vám bude poskytnut za mnohem výhodnějších podmínek než při převodu.

Abyste dosáhli na klasický úvěr o cílové částce 15 000 €, museli byste mít naspořených alespoň 6000 € (40%). Úvěr by spočíval v možnosti, půjčit si zbývajících 9 000 €. Pokud byste si stanovili cílovou částku hned na začátku podstatně výše, například na 70 000 €, budete čekat kolem 12 let na splnění podmínek pro přidělení řádného úvěru.

Nabídky se v posledních letech ale liší. Při stavebních spořitelnách a produktu překlenovacího úvěru není nutné mít žádné vlastní prostředky. Když budeme potřebovat 30 000 €, zajdeme do stavební spořitelny, uzavřeme smlouvu o stavebním spoření na cílovou částku 30 000 €. Zároveň uzavřeme překlenovací úvěr na 30 000 €. Stavebná sporiteľňa nám vyplatí celou potřebnou částku a potom už jen splácíme.

Hodnotící číslo

Hodnotící číslo určuje pořadí klientů, kteří čekají na úvěr. Výše hodnotícího čísla je stanovena: výši vložených vkladů připsaných úroků a variant spoření (rychlá – hodnotící číslo roste rychleji, pomaleji – hodnotící číslo roste pomaleji).

Výhody překlenovacích úvěrů

  • Na uzavření stačí jen uzavřít stavební spoření. Nulová akontace.
  • Garance fixní úrokové sazby na celou dobu splácení (na 6 let).
  • Možnost splacení překlenovacího úvěru bez sankcí.
  • Možnost sloučit více smluv stavebního spoření v jedné rodině. Zajistit si tak výhodnější podmínky
  • poskytnutí a splácení úvěru.

Nevýhody překlenovacích úvěrů

  • Povinnost ručit od určité částky (například 300.000 Kč) nemovitosti.
  • Úvěr musí být použit účelově podobně jako úvěr ze stavebního spoření.
  • Překlenovací úvěr se splácí celý. I s částkou kterou již máte naspořeno.
  • Vyšší úroková sazba než u hypotečních úvěrů.

Jak funguje překlenovací úvěr?

Funkce překlenovacích úvěrů je překlenout dobu, kterou splníte podmínky pro přidělení řádného úvěru ze státního spoření. Pod tímto sloganem je propagují stavební spořitelny. Banky nabízejí, že pomocí překlenovacího úvěru si můžete půjčit až 70 000 €, což jsou vysoké částky. Podmínkou je pouze mít uzavřené stavební spoření. Háček je ale v tom, že většina stavebních spoření je uzavřena na cílové částce okolo 10 000 €. Jak je tedy možné, že za takové stavební spoření najednou dostanete o tolik víc? U běžných úvěrů je totiž běžné, že při takto vysokých částkách se ručí nemovitostí a minimální uspořená částka musí být 40%. Chybí totiž zdůraznit jednu důležitou podmínku bank. A to, že při žádání o překlenovací úvěr si musíte navýšit svou cílovou částku na spoření, tak aby odpovídala výši překlenovacího úvěru.

Jako vstřícný krok od bankovních institucí můžete, ale považovat, že u většiny z nich nemusíte platit za změnu cílové částky svatebního spoření více než pár korun. Ale zpracování a vyřízení překlenovacího úvěru již zdarma není. Poplatek se pohybuje ve výši méně než při pořizování hypotéky. Za vedení účtu pak platíte jako u řádného úvěru kolem 10 € ročně.

Vyplatí se překlenovací úvěr?

Konkrétní podmínky pro překlenovací úvěr se u jednotlivých spořitelen velmi liší. Překlenovací úvěr na stavební spoření se dá rozdělit do tří fází. První fáze je spořicí, kdy klient spoří měsíčně či ročně na stavební spoření cílovou částku. Druhou fází je fáze překlenovacího úvěru, kdy klient stále spoří na svou cílovou částku a současně splácí úroky překlenovacího úvěru. Jistina překlenovacího úvěru se v této fázi nesplácela (protože jistina je ono stavební spoření). Úroky z úvěru jsou tak po celou dobu splácení překlenovacího úvěru stejné. Třetí fází je poskytnutí řádného úvěru ze stavebního spoření, kdy klient splní všechny požadavky na vystavení úvěru a to díky překlenování. Překlenovací úvěr zanikne poskytnutím řádného úvěru.

Další výrazy na téma nebankovní půjčky:

  • preklenovaci uver kalkulacka (76)
  • úvěr ze stavebního spoření kalkulačka (69)
  • překlenovací úvěr ze stavebního spoření (32)
  • kalkulačka překlenovacího úvěru (19)
  • kalkulačka překlenovací úvěr (16)
  • Překlenovací úvěr (14)
  • stavební spoření překlenovací úvěr kalkulačka (13)
  • jak funguje preklenovaci uver (12)
  • stavební spoření kalkulačka (12)
Uložit a sdílet

Okomentovat