Hypotéka

Chcete se přestěhovat do nového? Rozrůstá se vám rodina, a starý byt/dům je už pro vás malý? Vaše děti dospěly a vy jim pomáháte s novým bydlením? A nemáte na to všechno dostatek finančních prostředků? Hypotéka vám vytrhne trn z paty.

Možnost vzít si hypotéku vznikla v České republice již v 18. století. Nabídka hypoték v té době ale byla velmi malá a vývoj se navíc přerušil kvůli druhé světové válce.

Výhod hypoték je hned několik. Tou hlavní je jednoduché a rychlé získání peněžních prostředků. Další jsou pak rychlé vyřízení hypotečního úvěru, možnost prodání nemovitosti i s hypotékou, odpis úroků z hypoték na daních, dále pak fakt, že hypoteční úvěr lze získat až na dobu 4o let nebo že hypotéku lze čerpat postupně či jednorázově.

Hypotéku může získat každá fyzická osoba s trvalým pobytem v ČR, cizí občan s českým státním občanstvím, cizí občan mimo EU s příjmy na území ČR, nebo cizí občan mimo EU s příjmy na území EU.

Další podmínkou pro získání hypotéky je, že žadatel nesmí být ve zkušební nebo výpovědní lhůtě. Musí mít buď pracovní poměr na dobu neurčitou, nebo mu musí být pravidelně obnovována pracovní smlouva na dobu určitou, nebo je to osoba samostatně výdělečně činná, popřípadě kombinace. Pokud podepisuje smlouvu žadatel, který je v manželském vztahu, podepisuje ji i se svým partnerem-ten se tak stává spolužadatelem. Pokud tedy nesplní závazky spojené se splacením úvěru, banka může vyžadovat plnění na kterémkoli z nim.

Hypotéku lze rozdělit na účelovou a neúčelovou. Účelová se nazývá běžná hypotéka, která se používá výhradně k financování nemovitosti. Tu neúčelovou, tzv. americkou hypotéku, lze využít na financování čehokoliv s podmínkou ručení nemovitostí.

Například s hypotékou od ČSOB nemusíte dokládat vaše příjmy, což ocení zejména podnikatelé. Dalšími výhodami této hypotéky jsou garantované úrokové sazby, možnost slev z úrokové sazby až 0,25% a v neposlední řadě také možnost sjednat si mimořádné splátky. Navíc vám přímo na pobočce zařídí i další věci, jako je například zjištění odhadu ceny nemovitosti či výpis z katastru nemovitostí.

 

Uložit a sdílet

Okomentovat